VIDEO PENDEK RAHMAH UNTUK SEMUA

 

SYARAT PENYERTAAN

 1. Penyertaan adalah terbuka kepada pelajar IPT
 2. Penyertaan boleh dikemukakan secara Berkumpulan (1 Kumpulan maksimum 5 orang)
 3. Setiap peserta boleh menghantar lebih dari satu penyertaan tetapi setiap peserta hanya layak memenangi satu hadiah sahaja.
 4. Video yang dihasilkan mestilah mempunyai tema/mesej berkaitan RAHMAH UNTUK SEMUA@KINDNESS TO ALL
 5. Setiap video adalah merupakan hasil karya sendiri. Sekiranya didapati video yang dihantar bukan karya asli, maka penyertaan peserta akan dibatalkan serta-merta dan pihak penganjur berhak menarik semula hadiah penyertaan.
 6. Setiap hasil karya juga mestilah tidak pernah memenangi mana-mana pertandingan filem/video.
 7. Peserta mestilah menggunakan peralatan merakam sendiri sama ada menggunakan telefon pintar/ perakam video untuk menghasilkan video di mana elemen lakonan atau unsur-unsur lain berdasarkan kreativiti masing masing adalah dibenarkan.
 8. Video tersebut mestilah tiada isu-isu sensitif yang berkaitan dengan agama, politik, bangsa, pornografi dan kebudayaan atau keperibadian seseorang adalah dilarang sama sekali.
 9. Penganjur berhak membatalkan penyertaan kumpulan yang melanggar syarat-syarat yang telah ditetapkan.
 10. Sebarang pindaan adalah tertakluk kepada Penganjur.
 11. Yuran penyertaan RM60.00 untuk satu penyertaan dan kos rakaman penggambaran pertandingan ditanggung oleh peserta sendiri.
 12. Keputusan panel pengadil adalah muktamad.

FORMAT PERTANDINGAN

Penyertaan video pendek perlu disertakan Tajuk Video, Nama Kumpulan, Ahli Kumpulan.  Penyertaan adalah digalakkan dalam Bahasa Malaysia. Namun video anda boleh menggunakan apa-apa bahasa. Jika ia selain bahasa Malaysia, sarikata bahasa Malaysia diperlukan. Sarikata boleh ditambah dalam program penyuntingan video.

DURASI VIDEO

Video yang dihasilkan mestilah tidak melebihi durasi yang ditetapkan iaitu 2 hingga 3 minit. Panjang maksimum slaid pembukaan & kredit akhir adalah 60 saat. Panjang filem diukur dari akhir slaid pembukaan hingga awal kredit akhir. Dengan cara ini, termasuk slaid pembukaan & kredit akhir panjang maksimum filem anda ialah 5 minit.

MUZIK

Kami mengesyorkan agar pasukan video bekerja dengan pemuzik dan komposer tempatan. Sebarang sambungan peribadi berguna, kerana muzik yang dikendalikan dengan hak serta royaltinya selalunya terlalu mahal. Sebaiknya menggunakan laman web dengan muzik tanpa royalti dan kesan bunyi yang tidak dikenakan caj bayaran. Apa pun punca muzik anda, setiap lagu yang digunakan dalam video anda mesti disenaraikan dalam dokumen anda. Dengan muzik bebas royalti, lebih baik menyebut saluran (laman web) dimuat turun dari mana. Apabila mendapatkan muzik bebas royalti, pastikan anda mendapat semua hak pengedaran tanpa sebarang sekatan tertentu. Berhati-hati dengan “lesen pelajar”, “lesen web” dll. Kesan bunyi tanpa royalti tidak perlu disenaraikan pada kredit video.

ANIMASI

Kami menerima animasi. Dalam kes ini, semua lukisan (sama ada dibuat oleh komputer atau tangan) perlu dilakukan dalam bulan yang ditentukan. Model yang digunakan untuk animasi berhenti gerakan (stop motion) boleh dibuat terlebih dahulu. Unsur yang dimasukkan dalam video mesti berada dalam genre yang diberikan. Siaran nama animator dan suara latar mesti diisi pada akhir kredit untuk mana-mana pelakon suara.

FORMAT PENGHANTARAN

Setiap penyertaan hendaklah dihantar dalam Full HD. Resolusi Maksimum 1920 x 1080 px. Resolusi minimum: 720 x 576 FHA / 1024 × 576 px. Jika nisbah aspek anda adalah 4: 3, kotakan tiangnya menjadi nisbah 16: 9 (bar hitam di sisi). Sila simpan sebagai fail.mov atau .mp4 H264. Audio 16/24 bit dan 44.100 / 48kHz – bergantung kepada codec. Framerate anda mestilah 25fps standard Malaysia. Simpan salinan asal rujukan untuk diri sendiri.

Kredit akhir filem anda harus termasuk teks berikut:

VIDEO PENDEK INI DIHASILKAN UNTUK PERTANDINGAN VIDEO PENDEK

RAHMAH UNTUK SEMUA

KINDNESS TO ALL

 

ANJURAN PERKAMA INTERNATIONAL

 

HADIAH PEMENANG

Pemenang-pemenang akan menerima pengiktirafan seperti berikut:

Tempat Pertama        : RM 1,000.00 

                                    & Sijil ahli seumur hidup PERKAMA (pengamal kaunseling)

atau baucer pembelian buku/produk keluaran PERKAMA  bernilai RM150 (bukan pengamal kaunseling

Tempat Kedua           : RM 700.00

Tempat Ketiga           : RM 500.00

Saguhati                     : RM 200.00 x 3 tempat

 

Sijil Penghargaan digital kepada semua peserta

 

*Penganjur berhak mengubah syarat-syarat dan hadiah pertandingan

TUNTUTAN HAK CIPTA

Setiap karya penyertaan adalah hak milik PERKAMA INTERNATIONAL

Karya tersebut juga berhak digunakan untuk sebarang tujuan promosi dan siaran sebelum, semasa dan selepas pertandingan. Peserta juga mestilah membenarkan suntingan dibuat terhadap tajuk dan video penyertaan bagi tujuan penyiaran

PENOLAKAN PENYERTAAN

Urusetia pertandingan berhak menolak sebarang penyertaan yang tidak menepati syarat pertandingan dan format video. Penyertaan dikira terbatal jika didapati diciplak atau tidak asli.

TARIKH TUTUP

Semua penyertaan hendaklah dikemukakan kepada urusetia pertandingan selewat-lewatnya pada 15 Jun 2021. Penyertaan boleh hantar ke emel perkamaadmissions80@gmail.com melalui onedrive.

Pertanyaan boleh hubungi : Mohd Azim : 011-70300775